Com i perquè hidratar-se

Este post está también disponible en: Spanish

Sempre hem sentit que ens hem d’hidratar, però perquè? com? Ara us ho explicarem.

El 75% del cos dels nens és aigua i en el cas dels adults, el 60%. De fet és el principal component de la sang i els diferents teixits i òrgans. En un dia una persona pot perdre entre 2 i 3 litres d’aigua (l’orina, la femta, la suor i la respiració) Per tant cal que repostem com a mínim aquesta quantitat perquè l’organisme mantingui el seu equilibri.

A l’estiu, les altes temperatures fan que s’incrementi la pèrdua d’aigua de l’organisme i el risc de patir una deshidratació és més gran, especialment en la gent gran, els nens i les persones que desenvolupen una important activitat física sota el sol (esport o feina).

L’aigua corporal compleix una funció fonamental en la regulació de la temperatura del cos. A més a més té una participació essencial en el transport a través de la sang de l’oxigen que necessiten els músculs, eliminar l’anhídrid carbònic mitjançant la respiració i regular la pressió arterial per al bon funcionament del cor en particular i del sistema circulatori en el seu conjunt.

També ajuda a la digestió, absorció, circulació dels nutrients per alimentar les cèl·lules, de la mateixa manera que en el procés invers, és a dir l’eliminació de les deixalles que aquestes generen. Finalment, intervé també en la producció de saliva.

Per això són tan importants les recomanacions que les autoritats sanitàries realitzen cada estiu perquè es beguin al voltant dels 2,5 litres diaris d’aigua, que es vagi sempre amb una ampolla d’aigua a sobre i que es begui constantment a petits glops fins i tot si no té set.

Per poder complir amb l’objectiu d’almenys 2’5 litres de líquids diaris podem combinar diversos tipus de líquids a més de l’aigua (sucs, brous, infusions, refrescos, batuts, làctics, cafè …) Per contra, limita les begudes alcohòliques perquè tenen un efecte ‘deshidratant’. Per descomptat, una cervesa fresqueta és d’allò més refrescant a l’estiu … però que no substitueixi a l’aigua.

El aliments hidratants que ens poden ajudar són les fruites i les verdures, a més a més ens aporten sals minerals. En el cas de fruites com la síndria o el meló aquest percentatge puja fins al 92%. En general, a l’estiu aposta per cremes fredes com el gaspatxo o el salmorejo i per amanides variades, a més de ser refrescants, ens ajudaran a mantenir-nos hidratats.

Activitat física intensa:

Tant les persones que treballen a l’aire lliure com aquelles altres que realitzen una pràctica esportiva intensa han de tenir en compte que perden significativament més aigua a través de la suor que les persones amb una activitat més sedentària. I si no la reposen el procés de deshidratació és més ràpid. Però en aquest cas, a més de beure aigua ha de reposar els nutrients i minerals que s’excreten amb la suor, especialment el sodi i el potassi, així com potassi, magnesi, calci, ferro, coure i zinc. Les begudes isotòniques ajuden a complir amb la doble funció de reposar l’aigua i remineralitzar l’organisme.

Detecta els símptomes de la deshidratació:

Ja hem dit que és important beure sense tenir set (sabies que a mesura que ens fem grans sentim menys set i que un ancià pot arribar a deshidratar i no tenir set?). Per això la gent gran, al costat dels nens, són els més vulnerables a la deshidratació.

Si apareix cansament, malestar general, nàusees, dificultat de concentració i fins i tot rampes, visita immediatament a un metge! Perquè són els símptomes inequívocs de la deshidratació.

Minimitza l’impacte de les altes temperatures:

A l’estiu, utilitza roba lleugera, protegeix-te el cap amb una gorra o barret, evita exposar-te al sol a les hores centrals del dia, així com fer exercici físic. Entre les dotze del migdia-quatre de la tarda el millor és romandre a l’ombra en algun lloc fresc i ventilat. Aprofita per fer la migdiada!


Deixa el comentari

author
Per David

Receptes Vegetarianes. Tarragona receptes@receptesvegetarianes.com