El cacau i les seves propietats

El cacau és un “superaliment”, perquè conté més de 50 nutrients i components bioactius com els polifenols, que tenen propietats antioxidants i antiinflamatòries que ens protegeixen i aporten beneficis sobre la salut. Especialment la cardiovascular (ajuda a reduïr la tensió arterial i protegir del colesterol dolent. A més estimula la producció d’òxid nítric en les artèries que dilaten els vasos sanguinis i, per tant, millora la circulació. En elevar el flux de sang, millora les funcions cognitives i contribueix a augmentar l’atenció). Ens dóna energia, contribueix a mantenir el pes ideal i millora l’estat d’ànim.

És possiblement l’aliment amb una major concentració d’antioxidants del planeta: té 14 vegades més flavonoides que el vi negre, i 21 vegades més fitoquímics que el te verd. També és molt ric en magnesi (mineral del qual hi ha dèficit, tot i fer una dieta equilibrada, per la pobresa del sòl de conreu i ferro) 1 ració de faves de cacau (8 unitats o 28 g) aporten més del 300% de la dosi diària recomanada de ferro. Es pot trobar en formats diferents i va molt bé barrejar en els batuts, iogurts vegetals i postres.

Pel seu alt contingut en fibra (35%) que ajuda a mantenir la regularitat intestinal i té un efecte saciant per controlar el pes.

Conté vitamines del grup B i és ric en minerals com el coure i el manganès.

No obstant això, cal tenir en compte la procedència dels cacaus. Cal diferenciar el pur d’aquells sotmesos a tractaments químics.

No és cert que el consum de cacau engreixi perquè, en tot cas, prevé l’obesitat. Els seus compostos regulen el metabolisme lipídic al fetge i en el teixit adipós. Tampoc produeix càries o acne com es pensa, ja que aquest últim està causat per desequilibris hormonals freqüents en l’adolescència o per causes genètiques.

Com qualsevol aliment ric, el cacau crea addicció i sensació de benestar i és excitant tot i no contenir quantitats de cafeïna altes. No existeixen evidències disponibles per establir una correlació entre els components i l’excitació nerviosa. Només se sap que una tassa de cacau soluble aporta 0,01 mil·ligrams de cafeïna i una tassa de cafè entre 40 i 50 mg d’aquesta substància.


author
Per David
Entrades recents

Receptes Vegetarianes. Tarragona receptes@receptesvegetarianes.com