Qué es el Tempeh y cuáles son sus propiedades

Este post está también disponible en: Catalán

El tempeh és un derivat de la soja molt ric en proteïnes vegetales (de alto valor biológica, es decir, que tiene todos los aminoácidos esenciales que su cuerpo necesita para funcionar correctamente), calci, greixos cardiosaludables i isoflavones. Es un aliat de la cuina vegetariana i resulta molt beneficiós per a la salut.

És un aliment que prové de l’Orient i un dels productes típics d’Indonèsia. És important afegir-lo a la nostra dieta, perquè és una de les millors proteïnes vegetals que existeixen i una de les poques fonts de vitamina B12 que hi ha al regne vegetal.

El tempeh no és res més que soja partida i fermentada amb un fong anomenat Rhizopus oligosporus. Una de les conseqüències de la presència del fong i del procés de fermentació és la vitamina B12, essencial per al bon funcionament del sistema nervios central. Una ració de 100 g de tempeh proporciona a un adult entre el 115 i el 140% de la ració diària aconsellada d’aquesta vitamina. Una altre conseqüència de l’utilització d’aquest fong és que gràcies als seus agents antibacterians actua con a un antibiòtic natural i ens reforça el nostre cos contra una infecció.

Al ser soja fermentada ens aporta tots els seus nutrients d’aquesta sense patir els seus efectes adversos.

Consumint tan sols 110 grs. de tempeh al dia estem aportant al nostre organisme més del 40% de les proteïnes que necessitem y el millor de tot és que aporta només 225 calories.

Redueix el colesterol perquè és baix en greixos saturats i conté molta lecitina i pel seu contingut en fibra natural.

És altament digestible, perquè durant el procés de fermentació els fongs produeixen enzims que trenquen i digereixen parcialment les proteïnes.

Encara que el tempeh més habitual és el derivat de la soja, cada vegada és més comú trobar-ne d’altres llegums com el de cigró o cacauets, tempeh de cereals (d’arròs, d’ordi, de mill, de blat, de avena o sègol), tempeh de cereals y llegums (per exemple, el de blat i soja), de llavors i llegums (tempeh de sèsam i soja), etcètera.

Al mercat podeu trovar tempeh fresc o macerat. Aquest últim ens el podem menjar directament o amb poca cocció. Si és fresc, és important bullir-lo al menys quinze minuts amb una mica de salsa de soja (una o dues cullerades per cada bloc de tempeh). Poseu els blocs de tempeh l‘olla o cobriu-los amb aigua fins a la meitat del volum del tempeh i quan comenci a bullir abaixeu el foc i tapeu l’olla. Bulliu entre quinze i vint minuts. Després podreu fer servir el tempeh per passar-lo per la planxa, saltar-lo o fregir-lo. Si l’estofeu o feu un plat on el cuineu molta estona us podeu saltar aquesta cocció prèvia.

El tempeh és un aliment molt versàtil que se pot utilitzar de diverses maneres a la cuina. En general es el talla en quadradets i es cuina saltat o fregit, tot i que també se’l pot incloure en entrepans y amanides.

En general a Indonèsia, país d’origen del Tempeh, s’ho cuina saltat fins que pren un color daurat. També ho pots cuinar bullit, al vapor, al forn, al microones o com més t’agradi.

Per la seva textura ferma pots ratllar fàcilment per a incorporar-lo a las amanides o també tallar-lo en fines rodanxes per convertir-lo en hamburgueses.


Deja un comentario

author
PorDavid

Receptes Vegetarianes. Tarragona receptes@receptesvegetarianes.com