La Kombutxa i les seves propietats

Este post está también disponible en: Spanish

Què és la kombutxa?

La kombucha o te kombucha és una beguda a base de te fermentat en un ecosistema de bacteris i llevats (es coneixen com SCOBY).

El te kombucha es creu que prové d’Orient, encara que no està d’el tot clar. El que sí se sap que té un origen mil·lenari i que al segle XIX ja es consumia a Rússia i va ser introduït a principis del segle XX a Europa per uns científics.

El te kombucha prometia longevitat i benestar. Avui en dia, el te kombucha és apreciat pel seu alt contingut de vitamines, sobretot vitamines de el grup B, per les seves propietats probiòtiques i perquè facilita la digestió, entre altres beneficis per a la salut intestinal i la salut en general.

El te kombucha es pot consumir només com una beguda refrescant, combinat amb suc de fruita o amb qualsevol beguda i també com a ingredient en amaniments per a amanides, en salses i en adobs dolços i salats.

El kombucha té un lleuger sabor agredolç i crea una sensació de formigueig a la boca. Com més temps es fermenta el te (fins a 4 setmanes), el seu sabor recordarà el vinagre. Per aconseguir un sabor més dolç el període de fermentació ha de ser més curt (5-10 dies). A alguns els recorda a la sidra o fins i tot al cava.

La kombucha s’ha convertit en una ferma candidata saludable a substituir els tradicionals refrescs ensucrats.

Propietats de la kombutxa

Com tots els fermentats, kombucha és, principalment, una beguda viva, probiòtica (rica en llevats i bacteris beneficiosos). A més de les virtuts que suposen el consum de probiòtics, la kombucha va molt més enllà.

Ajuda a el sistema digestiu -base de la immunitat i el bon estat mental i, a més, és un potent desintoxicant ja que optimitza la funció de fetge perquè pugui desfer amb més facilitat dels tòxics (alimentaris, ambientals, hormonals …). Així, prendre Kombutxa ajuda a aprimar, contribueix a superar la ressaca i ajuda a digerir menjars abundants. Els antioxidants que conté també ajuden a alentir l’envelliment, sent un potent antiaging. A més, és ric en vitamines, minerals, enzims i àcids orgànics.

Aquesta beguda té la capacitat de beneficiar-nos si els consumim regularment.

A l’ésser una beguda elaborada amb te i tenint cert nivell de tenia (cafeïna) procedent de la infusió, també és revitalitzant i / o energitzant. Ens aporta vitalitat. Però hem de tenir en compte que si som susceptibles a les begudes estimulants, prendre kombucha després de certes hores de la tarda o prendre kombucha en quantitats elevades pot fer que ens costi agafar el son com tornem a explicar més endavant.

Al no contenir lactosa, està indicades per a persones amb al·lèrgies i intoleràncies alimentàries (lactosa i gluten).

Composició de la kombutxa

  • Aminoàcids, necessaris per a la fabricació de proteïnes.
  • Llevats beneficiosos (milloren el sistema immunitari i lluiten contra altres llevats com les càndides)
  • Bacteris que contribueixen a la diversitat de la flora intestinal
  • Enzims (vitals per a la vida, ajuden a la digestió i a el metabolisme)
  • Vitamina B (ajuda a la formació de glòbuls vermells)
  • Vitamina B6 (ajuda a metabolitzar i absorbir els aminoàcids)
  • Àcid glucònic, que té efecte alcalinitzant, activa la producció d’àcid glucurònic al fetge, amb efectes desintoxicants.
  • Àcid làctic. Prevé el creixement de bacteris patògens i també activa la producció de glucurònic.
  • Àcid acètic. Equilibra el pH, té efectes antimicrobians, estabilitza el nivell de sucre en sang i activa la producció de glucurònic. A més, retarda la metabolització dels carbohidrats i ajuda a aprimar.
  • Àcid sacàric: inhibeix la glucuronidasa, que intervé en el procés de glucuronidación de fetge.

Com fer kombutxa

Fer kombucha és relativament fàcil, ja que la seva preparació no guarda grans secrets. Només es necessiten el fong kombucha anomenat Scoby (t’ho pot facilitar algú que faci kombutxa o el pots comprar en una herboristeria), aigua (preferiblement aigua mineral o provinent de fonts naturals), sucre i te.

Fem el te, que pot ser te negre, verd o qualsevol altre, tenir en compte no utilitzar altres variants de te però que en realitat són altres plantes (com el Rooibos, anomenat “te vermell sud-africà”). Ho deixem refredar, prèviament colat i afegim el sucre. La proporció és de 50 grams de sucre per cada litre de te.

Un cop feta aquesta barreja l’aboquem en un pot de vidre prou gran perquè quedi una mica d’aire. Afegim el fong kombucha per sobre perquè quedi surant. En tot moment anem a evitar el contacte amb el metall, ja que podria alterar la química de la barreja de forma negativa.

El scoby veurem que va creixent cada vegada que produïm més. Pot ser tallat, preferiblement amb un ganivet ceràmic o similar, o recobert, com aquests que es fan servir perquè les fruites tallades no s’oxidin.

Se li pot afegir fruites per millorar el seu sabor, encara que consumit com està també és deliciós.


Deixa el comentari

author
Per David

Receptes Vegetarianes. Tarragona receptes@receptesvegetarianes.com