Les llavors de cànem i les seves propietats

Este post está también disponible en: Spanish

Les llavors de cànem són les llavors de la planta Cannabis sativa, però no contenen cannabioles ni tampoc el principal component narcòtic d’aquesta planta, el THC. Són per tant un aliment segur i, de fet, cada vegada més considerat com un superaliment per les seves excel·lents propietats nutricionals.

Conté els 9 aminoàcids que el cos necessita per fabricar proteïnes de qualitat i fàcils de digerir, a més d’una gran quantitat d’omega-3 i 6.

Els antics xinesos utilitzaven les llavors de cànem (Cannabis sativa) i l’oli extret d’elles com a aliment i medicina. I avui, tot i que encara es fan servir poc, es coneix bé el seu alt contingut nutricional.

Podem trobar-les com llavors de cànem amb pell (cànem), llavors pelades, en forma d’oli o les proteïnes en pols.

El poder nutritiu de les llavors de cànem

Les llavors de cànem són riques en proteïnes, àcids grassos essencials, vitamines i enzims. Quasi no tenen sucres, midons ni greixos saturats.

Pel que fa a minerals, destaca el seu contingut en Magnesi, un mineral imprescindible per a l’absorció del Calci, a més de ser un relaxant muscular i contribuir a disminuir el cansament i la fatiga.

També contenen Ferro, per la qual cosa resulten un bon aliment per a vegetarians i vegans.

Com que contenen alts nivells de vitamines A, C i E es un aliment altament antioxidant. Ens ajuda a protegir la nostra pell dels efectes nocius dels radicals lliures i de l’envelliment cutani prematur.

Pel seu alt contingut en fibra contribueixen a regular el trànsit intestinal.

Són, en conjunt, un aliment nutritiu i beneficiós per a la salut.

Al no sotmetres a calor mantenen les seves propietats i no tenen efectes indesitjats. Tampoc contenen substàncies psicoactives. De fet, són aptes per a nens.

La seva proporció de greixos poliinsaturats omega- 6 i omega-3 és la més propera a la qual se sol recomanar (3: 1).

Contenen els nou aminoàcids essencials que l’organisme necessita obtenir dels aliments per formar proteïnes i reparar els teixits orgànics. Les seves proteïnes són més fàcils de digerir que les de la carn, els ous, els lactis o qualsevol altre aliment.

La seva combinació de proteïnes, Ferro, Magnesi i vitamina E les converteixen en un aliment molt valorat pels esportistes.

No hi ha un màxim recomanat de llavors, ja que no tenen contraindicacions. Poden menjar-ne persones amb al·lèrgies a fruits secs o sensibilitat al gluten, la lactosa o el sucre.

Propietats nutricionals

A continuació mostrem la quantitat de nutrients que aporten dues cullerades de llavors de cànem. A més vam indicar el percentatge de CDR o quantitat diària recomanada.

Proteïnes: 7 mg; 15% CDR
Omega-3: 2 g; 150% CDR
Omega-6: 5 g; 128% CDR
Fibra: 0,6 mg; 2% CDR
Calories: 114; 5% CDR

Usos a la cuina

Les llavors de cànem s’han de consumir sempre pelades o en pols, ja que la seva closca és molt dura. Un cop pelades poden consumir directament o afegir-se a iogurts, cereals d’esmorzar, emprar-les per elaborar barretes energètiques, per enriquir amanides, pans, etc.

També pots elaborar amb elles una saborosa llet vegetal. O moldre en un morter i incloure-les en els teus smoothies, cremes o salses.

L’oli de llavors de cànem fes-lo servir en fred per amanir, no per cuinar, i guarda’l en un lloc fosc. T’enriquiràs així teves amanides i els teus verdures amb omega-3.


Deixa el comentari

author
Per David
Entrades recents

Receptes Vegetarianes. Tarragona receptes@receptesvegetarianes.com