Les propietats de la farina de garrofa

Avui parlem d’un aliment que el relacionem directament amb els animals, no per a consum humà.

 

La garrofa és l’excelent substitut del cacau i amb moltes propietats que ara les descriurem.

És el fruit d’un arbre anomenat garrofer (Ceratonia siliqua). Pertany a la familia de les leguminoses. Per obtenir la farina es torra la seva beina de color marró fosc i es tritura.

La farina de garrofa ens aporta hidrats de carboni, vitamines A, del grup B (B1, B2, B3, B6, B9 o àcid fólic), C, D, E, minerals (potasi, magnesi, ferro, fósfor, zinc, calci, seleni, iode), àcids grasos, caroteinoides, proteïnes vegetals i fibra..

La farina de garrofa conté entre un 40-50% de sucres naturals (fructosa, glucosa, maltosa i sacarosa), de manera que és un aliment energètic amb sucres de curta durada; un 11% de proteïnes (és molt rica en l’aminoàcid essencial triptòfan, que és precursor de la serotonina, una substància que ens proporciona sensació de relaxació i tranquil·litat), i menys del 2% de greixos, molt poc, sobretot si ho comparem amb el 23% del cacau pur.

Gràcies a questes propietats la farina de garrofa frena la acció dels radicals lliures, redueix els nivells de glucosa a la sang i n’equilibra el pH, va bé contra l’estrenyiment, cuida el nostre sistema cardiovascular, és un aliment energètic, enforteix els ossos i les dents, ajuda a combatre el cansament, afavoreix el sistema inmunològic, cuida de la nostra pell, cabell i ungles, beneficia la flora intestinal (té un efecte prviotic), millora el tó muscular i neuronal, millora la memoria, evita la formació de pedres als ronyons, afavoreix la formació de globuls vermells ajudant a prevenir l’anemia.

Per totes aquestes propietats és un bon aliment durant l’etapa de creixement i per a persones que realitzen esport o una activitat física i mental.

Es tracta d’un aliment lliure de gluten i, per tant, és apte per a celíacs. La garrofa la podem trobar en forma de pasta, farina, llavors, presses tipus xocolata, xarops, etc.

Com cuinar-la:

Podem prepara cocs, cremes per untar, gelats, crepes, barretes, etc. Com hem dit, és el gran substitut del cacau.

Sempre que volguem fer un preparat calent, no bullir-la directament. Primer escalfar l’aigua, la llet vegetal, etc. i després afegir la farina, sinó té un gust més amarg.


author
Per David

Receptes Vegetarianes. Tarragona receptes@receptesvegetarianes.com