Les proteïnes seguint una dieta vegetariana

Este post está también disponible en: Spanish

Tindré prou proteïna seguint una dieta vegetariana? – Carlos.

Doncs si, seguint una dieta vegetariana tindrem proteïna suficient.

El primer que hem de saber és què és una proteïna. Doncs bé, una proteïna no és res més que una cadena d’aminoàcids. Imagineu-vos que una proteïna és un collar de perles, on cada perla és un aminoàcid. Perquè el collar sigui la mar de maco (o la proteïna sigui complerta), hi ha una sèrie de perles o aminoàcids que són essencials. Aquestes perles o aminoàcids essencials (que són 7, 8 en lactants), el nostre organisme no els sintetitza, de manera que els hem d’aportar mitjançant l’alimentació.

En els aliments d’origen vegetal hi ha dos aminoàcids limitants (que no vol dir que no hi siguin, si no que n’hi ha menys quantitat), que són la lisina i la metionina, però combinant aliments com els cereals (rics en metionina) i els llegums (rics en lisina) tenim tots els aminoàcids essencials i, per tant, tenim la proteïna complerta.

També se sap que no cal que aquests aliments es consumeixin en el mateix àpat. El que importa és que al llarg del dia consumim tots els grups d’aliments, de manera que al final del dia puguem muntar el collar amb totes les perles que necessitem perquè quedi la mar de maco.

A més, també podem introduir aliments com els fruits secs i les llavors, que també contenen alguns d’aquests aminoàcids essencials i per tant, ajudaran (cosa que no costa gens) a tenir una proteïna complerta en alimentacions vegetarianes.


Deixa el comentari

author
Per Juncà Cerrillo
Entrades recents

Receptes Vegetarianes. Tarragona receptes@receptesvegetarianes.com