L’espirulina i les seves propietats

L’espirulina (Spirulina maxima) és una cianobacteri que té forma d’espiral (d’aquí el seu nom), i és de color blau verdós per la presència de clorofil·la que li dóna el color verd i de ficocianina, pigment que li dóna el color blavós. Aquesta té un concentrat de proteïnes d’alta qualitat i d’altres components amb propietats estimulants, depuratives i regeneradores.

L’espirulina conté clorofil·la (gràcies a la gran quantitat que en conté, és una gran detoxificadora de la sang, i el seu elevat valor nutricional l’ha convertit en un superaliment que ajuda a combatre l’anèmia i la malnutrició).

Les seves proteïnes sí que són de molt fàcil absorció i conformen entre el 65 i 71 per cent de la seva composició nutricional. A més, com tenen tots els aminoàcids essencials, estem parlant d’una proteïna completa.

Milions de persones arreu del món utilitzen la spirulina com un complement alimentari en la seva dieta.

La seva rica composició en proteïnes de fàcil absorció i antioxidants és útil als esportistes per recuperar-se després d’un intens esforç físic. A més, el seu elevat contingut en calci i magnesi ajuda a mitigar possibles rampes.

L’espirulina és un suplement dietètic ideal anti-envelliment gràcies al seu valor nutritiu concentrat, al fet que és fàcil de digerir i al fet que conté antioxidants com el beta carotè, que és bo per a la salut dels ulls i la visió.

Aquest alga microscòpica constitueix un complement alimentari de qualitat ric en ferro assimilable que conté més betacarotè, ferro, vitamina B12 i àcid gamma linoleic que qualsevol altre aliment. Conté a més vitamina E, calci, fòsfor i magnesi.

És baixa en greixos saturats, a diferència d’altres aliments amb alt valor nutricional, com els lactis i les carns, i aporta àcids grassos essencials, que no poden trobar-se en la carn, ou i lactis. També és baixa en calories.

L’espirulina és especialment eficaç en casos d’anèmia, desmineralització i esgotament. Ajuda a recuperar la forma física, l’energia i la vitalitat i a desintoxicar l’organisme.

L’espirulina és font de vitamina B-12, essencial per a la salut dels nervis i teixits, especialment per als vegetarians.

L’espirulina és rica en ferro i és més fàcil d’absorbir que altres suplements dietètics. El ferro és essencial per construir un sistema immunitari fort, i és la deficiència mineral més comú.

L’espirulina és també un potent regenerador de la flora intestinal i és un poderós activador dels mecanismes cel·lulars de desintoxicació. Nodreix i protegeix al fetge i ronyons.

En estats d’anèmia, incrementa l’hemoglobina, millora la qualitat de la sang i augmenta la producció de glòbuls vermells, gràcies a la seva elevada riquesa en ferro, la seva gran concentració en clorofil·la i el seu contingut en ficocianina, un pigment blau que ajuda a induir la producció de cèl·lules mare a la medul·la òssia.

Enforteix la immunitat, incrementa la producció d’anticossos i citoquines, inclosos interferons i interleucines, desenvolupa una major protecció enfront de virus i microbis i millora l’estat immunològic.

Elimina metalls pesats, sobretot arsènic, cada vegada més present en les nostres aigües.

Diversos estudis han demostrat que augmenta la flora intestinal, promou l’equilibri bacterià i inhibeix la proliferació de la càndida.

Han de consultar al metge les embarassades, lactants i persones amb insuficiència renal o tiroidismo.

L’espirulina la pots prendre de diferents formes. La més comuna és en píndola, però també si ho prefereixes pots barrejar-la amb el guacamole o hummus, o afegir-la en pols a diferents salses. També afegir-la a un batut, per a un deliciós esmorzar, dinar o berenar.


author
Per David
Entrades recents

Receptes Vegetarianes. Tarragona receptes@receptesvegetarianes.com