Propietats de la carxofa

Avui parlem de les propietats de la carxofa. Demà us posaré una recepta molt fàcil de realitzar que em va passar el meu amic Toni González.

La carxofa (Cynara scolymus) és una verdura d’hivern molt apreciada pels seus efectes beneficiosos sobre la salut.
Està composta per aigua. Conté pocs hidrats de carboni i molta quantitat de fibra (concretament fibra soluble) de fet, és la verdura que en conté més provocant sacietat. Pel que fa a les proteïnes és d’una quantitat mitja en comparació a la resta de verdures.
Ens aporta molta de vitamina B1 i conté també vitamina B2, B3, B6 (ens donen energia), A i E (un potent efecte antioxidant, potassi, magnesi, fòsfor i calci). És rica en ferro.
La carxofa conté cinarina (l’amargor tant característica), gràcies a aquesta substància ens afavoreix la digestió dels greixos i també té un efecte diürètic.
Per a les persones que presenten hipercolesterol els hi va bé menjar-ne ja que els hi limita l’absorció d’aquest en la seva dieta.
Per poder gaudir d’aquestes propietats, la millor manera de cuinar-les és al vapor o un bullit suau. Moltes d’aquestes propietats són sensibles al calor.
Un consell per a que no es tornin fosques és tirar unes gotes de llimona o unes fulles de julivert picat a l’aigua de rentar-les.
Gràcies a les carxofes solucionem problemes digestius, per a persones amb dificultat per anar al lavabo, cefalees (mal de cap), controlar el colesterol, protegeix el fetge, redueix el sucre a la sang, permet tracta malalties circulatòries i articulatòries (artritis, reumatisme i la gota), són antioxidants i estimulen el cor.
Coses a tenir en compte:
La gent que tingui pedres a la vesícula no han de menjar-ne.
Les mares lactants han de vigilar perquè fa disminuir la producció de llet.
Amb menys d’un 1% de greix, la carxofa aporta unes 20 calories per cada 100 grams, amb la qual cosa, el seu valor calòric és gairebé insignificant.

Per saber si són fresques i estan en bon estat, s’ha de veure, en primer lloc, que les fulles siguin compactes i que tinguin un color verd clar brillant sense cap tipus de taca negra; després, s’ha de comprovar que pesin força en comparació a la seva mida aparent.


author
Per David
Entrades recents

Receptes Vegetarianes. Tarragona receptes@receptesvegetarianes.com