Propietats de la civada

La civada (també està ben dit avena)  i l’ordi (en castellà “cebada”) són cereals que es cultiven arreu del món. Aquests cereals tant es cultiven pel consum humà com pel bestià. El nom llatí per a la civada és “Sativa” i el de l’ordi és “Hordeum vulgare”. Avui parlarem de la civada.

La civada és un cereal energètic, nutritiu, ric en àcids grasos i en aminoàcids (proteïnes). També és una bona font de minerals: zinc, calci, ferro, iode, fòsfor i en més escala sílice (això ens ajuda a renovar els ossos i el teixit connectiu ,en especial els músculs cardíacs. També ajuda a la memòria).

Ens aprota vitamines, entre d’altres la B1, B2, B3, B6  i E.

En una tassa obtenim el 68% del consum diari recomanat de manganés, el 27% de selani i el 18% de tiamina i fibra.

La civada ens ajuda controlar el colesterol, problemes cardíacs, de tensió i d’inflamació.

És el cereal amb més proporció de greix vegetal, un 65% de greixos no saturats i un 35% d’àcid linoleic.

Aquest cereal és ric en hidrats de carboni complexos. Això vol dir que s’absorbeixen lentament i alliberen de la mateixa manera els sucre, per tant ens ajuden a mantenir el nivell de sucre constant a la sang, ens dona molta energia.

Ens ajuda millorar l’estat de la pell i dels cabells.

Regula el pes (t’aprima o t’engreixa ja que regula el metabolisme).

Protegeix l’intestí i enriqueix la flora.

Per la presència d’abundants sals minerals i vitamines, té una acció remineralitzant i vitamínica. També té molta fibra, que no és tan important com els nutrients però contribueix al bon funcionament de l’aparell digestiu. La civada també té un efecte diürètic, laxant i tranquil·litzant.

Com es cuina

La civada la podem trobar en gra sencer o en flocs (practicament tenen els mateixos nutrients).

Els flocs es cuinen més ràpid, per tant són més utilitzats que el gra.

La podem consumir en els esmorzars (en el meu cas es un  batut de civada i xia per fer postres, barretes energètiques i com a base de moltes receptes (Frankfurt de tofu, hamburgueses, mandonguilles, filets russos, batuts), per fer-ne “llet”, sopes, pans, etc. Feu clic damunt de cada recepta per veure-les)

Si cuineu el gra, heu de pensar que és millor deixar-la en remull com a mínim 2 hores o tota la nit. Al posar-la a bullir comptarem 1 part de civada per 8 d’aigua i més o menys tardarem 2 hrs.


author
Per David
Entrades recents

Receptes Vegetarianes. Tarragona receptes@receptesvegetarianes.com