Puc perdre pes si sóc vegetarià? per Juncà Cerrillo

Este post está también disponible en: Spanish

Portar una dieta vegetariana pot ser una cosa complicada. I no pas per què sigui difícil planificar-la, si no perquè vivim en una societat en la que el consum d’animals està tant arrelat, que qualsevol cosa diferent a això és motiu de crítica i de burla. Per sort, la cosa està canviant i ja sigui per què és una moda o pel motiu que sigui, el fet és que hi ha molta gent que ha pres la decisió de, si més no, reduir el consum de carns i peixos.

Tot i així, veiem alguns exemples del que us deia:

 • L’ entès en nutrició (de fet no hi entén una …):
  • Va al gimnàs i el monitor de torn (que a més fa dietes) li ha dit que s’ha de menjar carn, que si no ens faltaran nutrients.
  • O que amb una dieta vegetariana no es pot perdre pes perquè es consumeixen grans quantitats d’hidrats de carboni.
  • O que ens faltaran proteïnes.
  • Sense menjar carn no tindràs energia per fer esport (i això t’ho diu després de dir-te que menges massa hidrats de carboni).
 • El graciós que et deixa anar les típiques perles:
  • Ja està, ja ha sortit el menja-tofu
  • Et sortiran arrels
  • Fas la fotosíntesis?
  • ..

En fi, coses com aquestes, són les que moltes vegades costen més de portar, però la veritat és que, al menys a mi em passa, ens importa ben poc el que diguin.

Sobre el títol d’aqueta entrada “Puc perdre pes si soc vegetarià?”, anem a veure que hi diu la ciència; en aquesta revisió publicada a Journal of Geriatric Cardiology (2017) on s’inclouen estudis observacionals i d’intervenció, conclou que aquelles persones que segueixen una dieta basada en plantes (plant based diet (PBD)) tendeixen a tenir un índex de massa corporal (IMC) més baix que aquelles que no segueixen una PBD i que aquest tipus de dietes s’haurien de considerar per al tractament de la obesitat i el sobrepès. També diu que la qualitat dietètica (fent referència a la qualitat dels aliments) dels que s’alimenten  a partir d’una PBD és molt millor dels que no segueixen una PBD.

En una altre revisió del 2015, en aquest cas d’estudis d’intervenció (aquesta), s’observa que les dietes vegetarianes, en comparació amb les no vegetarianes, tenen millors beneficis pel que fa a la reducció del pes.

Cada vegada hi ha més evidència que demostra que les dietes vegetarianes són una bona opció per al tractament de la obesitat i el sobrepès, i  a més, són molt saludables (com us vaig explicar aquí). Per tant, no feu cas del que us diguin si heu decidit, pel motiu que sigui, seguir aquest tipus de dietes.

La meva recomanació si heu decidit deixar de menjar animals, és que ho feu bé per no tenir carències (sobretot de vitamina B12) i que si no sabeu com fer-ho, busqueu a algun dietista-nutricionista que us ajudi.

 

Bibliografia:

Huang, R.-Y., Huang, C.-C., Hu, F. B., & Chavarro, J. E. (2016). Vegetarian Diets and Weight Reduction: a Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of General Internal Medicine31(1), 109–116. https://doi.org/10.1007/s11606-015-3390-7

Turner-mcgrievy, G., Mandes, T., & Crimarco, A. (2017). A plant-based diet for overweight and obesity prevention and treatment, 369–374. https://doi.org/10.11909/j.issn.1671-5411.2017.05.002

Turner-McGrievy, G., Mandes, T., & Crimarco, A. (2017). A plant-based diet for overweight and obesity prevention and treatment. Journal of Geriatric Cardiology14(5), 369–374. https://doi.org/10.11909/j.issn.1671-5411.2017.05.002

 


Deixa el comentari

author
Per Juncà Cerrillo
Entrades recents

Receptes Vegetarianes. Tarragona receptes@receptesvegetarianes.com