Xucrut

Este post está también disponible en: Spanish

Avui vull parlar d’un altre fermentat (aquells que en l’elaboració implica el creixement i l’activitat de diferents microorganismes, com llevats, fongs o bacteris.), el xucrut. Ja hem parlat diverses vegades que els fermentats ens aporten molts beneficis al nostre cos.

La tècnica de la fermentació s’utilitza des de temps immemorials, quan no existien les neveres, per allargar la vida dels aliments i fins i tot per millorar el seu sabor, sense saber del que suposaven a nivell nutritiu. Un estudi publicat als EUA ens explica que “els aliments fermentats proporcionen molts beneficis per a la salut, com l’activitat antioxidant, antimicrobiana, antimicòtica, antiinflamatòria, antidiabètica i antiateroescleròtica”.

El xucrut és el producte final de la fermentació de fulles la col. És originari de la Xina. Els metges recomanaven beure el suc de col fermentada per preservar la salut i enfortir el sistema immunològic per les seves propietats probiòtiques. En aquests moments molt consumit a Centre Europa.

Tenint en compte que la col és una hortalissa de gran valor nutritiu (com la coliflor, les cols de Brussel·les o el bròquil), el resultat de la seva fermentació, el xucrut, té l’enorme benefici que es multipliquen aquestes propietats beneficioses durant el procés de la fermentació per l’àcid làctic.

Alguns dels seus beneficis:

  • Té cura la nostra flora bacteriana: En el procés de la fermentació dels bacteris es multipliquen afavorint l’efecte probiòtic que resulta beneficiós per la microbiota o flora bacteriana.
  • Ric en vitamines A, B1, B2 i C:
    • La vitamina A ens enforteix els ossos, és essencial per tenir una correcta visió i el bon funcionament del cor, els ronyons o els pulmons.
    • La vitamina C ens ajuda a absorbir el ferro (per evitar l’anèmia) enforteix el sistema immune, i l’envelliment, al lluitar contra els danys ocasionats pels radicals lliures. A més a més, intervé en la formació del col·lagen, és una vitamina implicada en la cicatrització de les ferides.
    • Les vitamines B són bones per al nostre sistema nerviós, ens ajuden en la memòria i en el procés d’aprenentatge. També ajuden a retardar l’envelliment, tenen cura el nostre cabell i en l’etapa de creixement. Ens ajuden a la conversió dels aliments en energia o la formació dels glòbuls vermells.
  • Digestió: A l’haver àcid làctic ens milloren la digestió (ideal per a qui tingui digestions pesades) i ens ajuda a l’absorció dels nutrients (especialment les proteïnes). Per això són tan beneficiosos els probiòtics.
  • Minerals: Ens aporta gran quantitat de minerals com el calci, el ferro, fòsfor o el magnesi. Tots ells són molt importants, per exemple, ens ajuden a que creixin bé els nostres ossos, músculs o que el nostre sistema nerviós pugui dur a terme totes les seves funcions.
  • Detox: Un consum constant de xucrut afavoreix nostres procés depuratiu millorant per exemple la retenció de líquids, etc.
  • És ric en enzims: Aquests els anem perdent a mesura que ens anem fent grans. La col fermentada conté gran quantitat d’enzims. Aquests són essencials per mantenir una bona salut.
  • Millora el funcionament del tracte digestiu. Ens ajuda a combatre el restrenyiment.
  • Millora el funcionament del fetge i de pàncrees.
  • Ens enforteix el sistema immunològic.

El consumirem com a acompanyament tant de plats freds o calents però mai ho escalfarem ja que perd les propietats. És millor preparar-lo nosaltres mateixos a casa perquè, normalment, el que es ven està pasteuritzat. Llavors s’han perdut els bacteris beneficiosos, per tant, aquest xucrut ja no conté aquests beneficis esmentats.

Hem parlat de l’àcid làctic, no té res a veure amb la lactosa.

Un és un àcid involucrat en diversos processos bioquímics i l’altre (la lactosa) és un disacàrid (galactosa i glucosa units per un enllaç glucosídic).

El que passa amb els intolerants, és que per a poder absorbir els sucres, aquests s’han de descomposar en la seva forma més simple (monosacàrids). Per això, hi ha uns enzims (en aquest cas la lactasa) que el que fan és “tallar” l’enllaç que uneix la glucosa i la galactosa.

Els intolerants a la lactosa, el que us falta és aquest enzim, per tant, la lactosa no s’absorbeix i passa sencera al còlon, on fermenta per acció de les bactèries que hi ha i amb la fermentació es formen gasos (i altres compostos) que provoquen malestar.

Fes clic aquí per veure com es fa el xucrut


Deixa el comentari

author
Per David

Receptes Vegetarianes. Tarragona receptes@receptesvegetarianes.com