Ser vegetarià o vegà no és sinònim de menjar sa

Este post está también disponible en: Spanish

Molt sovint la gent confon la dieta vegetariana o vegana amb una dieta saludable i equilibrada, però com qualsevol altre estil alimentari, aquests tipus de dietes basades en aliments d’origen vegetal, també poden no ser tant saludables com semblen.

Si, som vegetarians o vegans, però hi ha productes (que no aliments) d’origen vegetal que estan ultra processats i les tècniques culinàries que s’utilitzen, també poden fer que allò que mengem no sigui tant saludable com ens pensem

Hem de tenir en compte què vol dir menjar sa o menjar real. Menjar no es parlar de proteïnes, hidrats de carboni, greixos, vitamines, etc. Hem de mirar quin grau de processament tenen aquests aliments, ja que aquests aliments ultra processats, poden ser contraproduents pel nostre organisme.

Una de les coses més importants que hauríem de fer quan ens hem decidit a millorar la nostra alimentació i la nostra salut, no seria tant el fet de fer una dieta saludable i equilibrada, si no el deixar de consumir aquest tipus d’aliments ultra processats, entre d’altres.

Com és lògic no podem fer un canvi d’alimentació d’avui per demà, ho hem de fer de mica en mica, ja que el nostre cos està ”mal acostumat” i ens segueix demanant unes quantitats de “no aliments” (massa sucre, sal, etc). Quan el cos estigui del tot “net” ja veureu que no us ho demana. Si un dia anem a un lloc (a casa d’algú  o un restaurant) i només hi ha ultra processats, no patiu, per una vegada no passa res. No hem de tenir mala consciència o no menjar.

El menjar real són les verdures, llegums, ous, fruits secs, cereals integrals, llavors, infusions, etc sempre i quan no estiguin ultra processats o només estiguin mínimament i correctament processats.

Tindrem en compte els aliments processats com l’oli d’oliva, la llet i els làctics (iogurts, formatges, etc), productes envasats, etc. Una de les coses més importants per a poder identificar un d’aquests aliments, és la llista d’ingredients.

En les llistes d’ingredients dels aliments, aquests estan ordenats de major a menor quantitat. Alhora d’escollir un producte alimentari, sempre tindrem en compte aquells que no continguin més cinc ingredients (quants menys millor) i d’aquests, que el primer de la llista sigui l’aliment principal.

Sempre que sigui possible intentarem evitar les begudes ensucrades, energètiques (no ens faran falta, tindrem l’energia necessària), sucs envasats, làctics ensucrats, brioixeria, pa amb farina refinada (aneu a un forn de veritat), pizzes industrials, salses comercials, etc.

Aquests productes ens aporten moltes més calories que si mengem el mateix producte sense ser ultra processat (sofregit de tomàquet casolà, brou fet a casa o els mateixos productes de botiga).

Tindrem en compte les etiquetes de màrqueting perquè a vegades sembla que siguin reals. Sempre mirarem les de nutrició. Quan veieu un producte amb una etiqueta que posi “enriquit”, “baix en”, “saludable”, etc. vigileu perquè el menjar real no ho necessita, és el que és.

Anem més a la botiga de confiança que a les grans superfícies. Tot i que en aquestes últimes hi ha productes reals però s’ha de vigilar més.

Si som el què mengem, vigilem-ho i serem més sans i feliços.

I com diuen els que en saben, “MÉS MERCAT I MENYS SUPERMERCAT”


Deixa el comentari

author
Per David

Receptes Vegetarianes. Tarragona receptes@receptesvegetarianes.com